R&D-kosten verlagen? Vraag nu WBSO aan voor 2021

U kunt nu online een aanvraag voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) indienen voor 2021. Wilt u vanaf 1 januari 2021 gebruik maken van de WBSO? Dien uw aanvraag dan uiterlijk 20 december 2020 in. Voor zelfstandigen is dit 1 januari 2021. Vanaf 2021 zijn er wijzigingen in het aanvraagproces WBSO. Lees meer over het nieuwe aanvraagportaal, de verhoging van het niveau van eHerkenning naar eH3 en de ketenmachtiging.

Een overzicht van de indieningstermijnen vindt u in de WBSO-kalender.

Nieuw aanvraagportaal WBSO

Om haar dienstverlening verder te verbeteren bouwt RVO op dit moment aan een nieuw aanvraagportaal ter vervanging van het huidige eLoket. Dient u zelfstandig de WBSO-aanvraag in zonder intermediair of tussenpersoon? Dan kunt u uw aanvraag voor 2021 al indienen via dit nieuwe portaal. U heeft hiervoor eHerkenning eH2+ of eH3 nodig.
In het nieuwe portaal verloopt alle communicatie vanaf de aanvraag digitaal. Handig, want na inloggen ziet u alle gegevens overzichtelijk bij elkaar. Goedgekeurde aanvragen uit de vorige periode staan hierin voor u klaar.

Overgangsfase

Op dit moment bevind RVO zich in een overgangsfase. Het nieuwe portaal is alleen geopend voor het aanvragen van WBSO. Het doorgeven van Burgerservicenummers (BSN’s) verloopt nog via eLoket.
Naar verwachting kunt u in het 2e kwartaal van 2021 al uw WBSO-zaken regelen in het nieuwe portaal: het indienen van een aanvraag, het melden van de realisatie en het doorgeven van BSN-nummers.

Verhoging eHerkenning naar eH3

Vanwege nieuwe wetgeving (wet Digitale Overheid) adviseren wij u om vanaf 1 januari 2021 eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau eH3 te gebruiken voor alle WBSO-formulieren. Tot 1 juli 2021 geldt een overgangstermijn. Gedurende deze periode kunt u nog inloggen met de huidige niveaus. Vanaf 1 juli 2021 kunt u uitsluitend met eH3 inloggen.

Tips en adviezen

Op de pagina wijziging aanvraagportaal, eHerkenning en ketenmachtiging staan alle wijzigingen voor 2021 handig op een rij. In hoofdstuk 8 van de WBSO Handleiding 2021 vindt u tips en adviezen voor het voorbereiden en indienen van een WBSO-aanvraag.

Deskcontroles vervangen tijdelijk bedrijfsbezoeken

Vanwege de gezondheidsrisico’s door het coronavirus vinden er voorlopig geen bedrijfsbezoeken plaats. In plaats hiervan controleert RVO steekproefsgewijs de S&O-administratie via zogenoemde deskcontroles. Voor het uitvoeren van deze deskcontrole kan RVO u vragen (een deel van) de S&O-administratie op te sturen. RVO stuurt u dan vooraf een brief over de controle die zij willen uitvoeren, de gegevens die nodig zijn en voor welke datum u deze gegevens moet aanleveren.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem gerust telefonisch contact met ons op. U kunt ook een e-mail sturen naar info@solianabelastingadvies.nl